torstai 31. joulukuuta 2015

Camilla Lackberg - Leijonankesyttäjä

Tyttö on kaapattu ja palaa henkitoreissaan kidutettuna vain kuollakseen jäätyään auton alle. Ovatko
muutkin kadonneet tytöt kokeneet saman kohtalon? Jänskä ja monipuolinen dekkariteksti kirjailijalta jota en tuntenut ennestään.

Lukija oli alkupuolella vaikeasti seurattava,  käytännössä huono.  Tyyliin tottui ja lopussa se oli vähintään kohtalainen,  jopa hyvä. En osaa sanoa johtuiko se siitä että lukija paransi suoritustaan vai siitä että totuin tyyliin. Jokatapauskessa lukutyylistä miinuksia.


Ennakkopisteet: 3/5
Pituus: 15h 32min
Lukija: Kirsti Valve
Linkki: Elisakirja

p.s. Nää on nyt tarjouksessa elisakirjassa - voi olla että nappaan parit camillat lisää. Lukijana ilmeisesti kuitenkin sama...

torstai 17. joulukuuta 2015

Naomi Oreskes - Merchants of doubt

Onko ilmastonlämpeneminen totta? Eikö se ollutkin luontaista vaihtelua? Eivätkö tiedemiehet ole jakautuneet kahteen leiriin? Eikö todisteet tupakan syöpäyhteydestä ole vähintään epäilyttäviä? Tässä kirjassa esitetään kuinka pieni joukko tiedemiehiä sumutti koko maailmaa tahallisesti linssiin koskien ilmastonmuutosta ja tupakansavua.

Edellisen hauskan, eroottisen ja kevyen kirjan jälkeen oikeastaan olisin kaivannut jotain yhtä kevyttä ja kivaa, mutta tämä sieltä arvalla tuli. Ja ihan hyvältä toistaiseksi vaikuttaa. Kirja on sisällöltään vakuuttava ja äänikirjan lukija saa uskomaan. Lukuääni on miellyttävä ja helposti omaksuttava 1.5 kertaisenakin.

Suosittelen tieteestä yleisesti kiinnostuneille. Tämän voisi ajatella olevan opiskelijan tieteellisen perusmedialukutaidon oppikirja. Kaikki (ehkä tämäkään kirja?) ei ole sitä mitä niiden väitetään olevan.

Ennakk
opisteet: 4/5
Nopeus: 1.5
Pituus: 13h 10min
Kieli: Englanti
Linkki: http://www.merchantsofdoubt.org/

tiistai 15. joulukuuta 2015

Sophie Kinsella - Hääyöaie


Awww.... olen ihan pähkinöinä! Lottie tahtoo kovasti naimisiin ja poikaystävä ei tajua kihlata romanttisen kuumana käyvää Lottieta. Välittömästi eron jälkeen Lottien elämään tulee vastustamaton uusivanha poikaystävä kaukaa menneisyydestä, jonka tahtoo naimisiin.  Mukana on tietysti myös pieni uusi ehto: Ei seksiä ennen hääyötä!

Lottien sisko ei halua että Lottie menee hätiköiden naimisiin ja sen jälkeen alkaakin sellainen sinipallisoppa että kuulijalta punehtuu posket. 

Kaikenkaikkiaan - ja toistaiseksi - eroottinen ja hauska kirja. En tiedä miten päättyy mutta luultavasti ei hyvin. 

Ennakkopisteet: 3/5
Pituus: 14h 29min

Jälkitunnelmat (SPOILER ALERT!)

Parempi kirja kuin osasin odottaa - Spoileri: ei siellä nyt sitä patukkaa vissiin piirakkaan saatu, mutta hekumassa pidettiin kivasti. Hyvä kirja.

Jälkipisteet: 4/5

sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Joseph T. Hallinan - Why we make mistakes

Oletko pohtinut ikinä miksi ihan tavallisetkin ihmsiet tekevät näennäesesti tosi omituisia virheitä? Sellaisia virheitä joita ei kaikenjärjen mukaan pitäisi tapahtua, kuten jättävät avaimet talonsa sisäpuolelle, keittävät kahvia ilman vettä jne? Tämä kirja voi antaa sinulle niihin vastauksia tai ainakin selvittää miksi ihan tavalliset asiat menevät päin mäntyä, vaikkei pitäisi.

Näitä samoja juttuja on tietysti käsitelty monessa muussakin kuuntelemasssani kirjassa, mutta ei missään näin hyvin erityisesti näihin biaksiin keskittyen. Psykologiaa kotikeittiöön ja sitä parhaimmillaan.

Taattua Random house audion laatua, lukija on sopivan hidas, ääneltän hyvä ja helposti kuunnteltava. Sarjassamme tietokirjoja joita nyt vaan on kiva lukea. Suosittelen ainakin itselleni kovasti.

Ennakkopisteet: 4/5
Pituus: 7h
Nopeus: 1.5x
Julkaisuvuosi: 2009

torstai 3. joulukuuta 2015

Riikka Pulkkinen - Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän

Sitäkun jakaa harrastusta tyttöjen kanssa niin välillä tupsahtaa kuunteluun sellaisia kirjoja joita ei välttämättä muutoin tulisi. Tämäpä se tässä on sellainen lyhyehkö tyttökirja (olen jo sen ikäinen että saan tytötellä kirjoja joissa puhutaan 28 vuotiaista) joka on kevyttä ja kivaa kuunneltavaa. Juuri sellaista mitä tälläiset synkät ja paskaiset joulukuun alut tarvitsevat.

Pulkkinen on mätkinyt näppäimistöltään tietysti kirjaansa kaikenlaisia humanistisia tyttöklisheitä, mutta on tehnyt sen niin hyvin että se puree myös tälläiseen hiljaiseen, suoran toiminnan tuijottelijamieheen. Kirjassa on ansiokkaasti mainittu opiskelu älykköaineissa, suklaa, vaatteet, shampanja, sisarkateus, miehet, jättäminen, seksi, asumisjärjestlyt, asunnot, kävelyt, puistot, piknikit, kaipaus ja rakkaus. Mainitsinko jo kaipuun, rakkauden ja seksin?

Elokuvissa en enää erityisesti etsi katsottavakseni mitään päättömiä actionleffoja, mutta ymmärrän nyt paremmin että ne ovat maskuliininen vaste tälläiselle kevyelle kirjallisuustyypille. Jos äijäjutut vs. tyttökirjat olisivat jana, niin tämä olisi mielestäni lähellä oikeaa laitaa ja mahdollisimman kaukana vasemmalla olevasta Chuck Norriksesta, Schwarzeneggerista ja Van Dammesta ajavamassa Ferrareilla ja ampuvat Daeshilaisia raketinheittimillä, yhdellä kädellä.

No ei vaiskaan, ihan hyvää kuunneltavaa syksyyn. Piristää ja antaa ajattelemista. Ei alun perusteella ihan niin hyvä kuin superhyvä Anna-Leena, mutta hyvä.

Ennakkopisteet: 3/5 (tyttökirjamiinus)
Pituus: 4h 45min
Nopeus: 1.5x
Lukija: Leena Pöysti

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Albert Einstein - Relativity

Nyt päsähti kouraan teos josta ei voi olla lainkaan varma. Lähes sata vuotta sitten kirjoitettu fysiikan
merkkiteos, kiistatta historian suurmieheksi luettavan Albert Einsteinin teos Relativity. Tämä on se kirja jossa hän avaa suhteellisuusteoriaa "kansalle" ilman ikävystyttäviä laskelmia. Ainakin niin luulen alkutekstin perusteella.

Kirja on lyhyt, vain hieman yli kaksi tuntia. Lukija on miellyttävä ja hyvin tyypilliseen tapaan (vai olenko vain tottunut?) hidastempoinen lukunopeus mahdollistaa kirjan nopean imuroinnin kohti synapseja.

Pohjalla on toki paljon omaa opiskelua ja lukemista joten tämän pitäisi olla kohtuullisen hyvin ymmärrettävissä. Toki kirjan teknisestä luonteesta johtuen tätä ei ehkä voi suositella ihan jokaiselle.

Nopeus: 1.5x
Linkki: Amazon
Ennakkopisteet: 3/5 (klassikko mutta en anna enempää)