sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Eric Schmidt & Jonathan Rosenberg - How google works

Jälleen napsahtaa eteeni kirja startupeista, yrittämisestä ja siitä miten tällä kertaa kaikki on toisin. Ja
todentotta tällä kertaa kaikki on toisin. Mikä on se juttu mikä teki Googlesta menestystarinan? Tässä kirjassa googlen alkumetreiltä mukana olleet Eric Schmidt (Googlen ex-CEO ) ja Jonathan Rosenberg (Googlen tuotepuolen vanhempi varatoimitusjohtaja) kertovat kokemuksistaan Googlella, googlelaisina.

Teknologiasta kiinnostuneelle ja tietojenkäsittelyä opiskelleelle suomalaiselle tämän kirjan opit ovat jotenkin utopistisen kuuloista tavaraa. Itse en ehtinyt Nokiallekkaan vaan olen tehnyt "urani" varsin perinteisessä ympäristössä. Google on tehnyt jotain johon vain muutama yritys on koskaan pystynyt; muuttanut maailmaa. Muutoksen ovat mahdollistaneet smart creative ("älykkäät luovat") tyypin erityislahjakkuudet; he ovat uuden aallon työtntekijöitä. Älykkäät luovat eivät hae korkeampaa palkkaa vaan he etsivät tilaisuuksia saada aikaan muutoksia, mahdollisuuden vaikuttaa ja toteuttaa ideoitaan. Älykkäät luovat eivät pelkää epäonnistua.

Hyvä kirja, jos bisneskirja voi temmata mukaansa niin tämä tempaa. Vaikak tietyllä tapaa samanlainen, niin kuitenkin sen verran erilainen että tämä kannattaa kuunnella jos startuphommeleilta ja slushilta ehdit. Jos kaipaat vinkkejä yrityksellesi ja haluat tietää miten google menestyy; lue tämä kirja. Tai kuuntele. Kuka niitä paperikirjoja enää ehtii lukea.



Pituus: 9h 47min
Ennakkopisteet: 4/5
Julkaisuvuosi: 2014
Nopeus: 1.5x


p.s. Tämmöisen jälkeen iskee lievä keski-iän kriisi. Miksen mä ole googlella töissä?

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Madeleine Urban & Abigail Roux - Cut & Run

Sain suosituksen vähän erilaisesta kirjasta - erilaisesta genrestä ainakin. Tämä on ilmeisesti jonkinsortin dekkari ollen samalla ehkä LGBT -henkinen. Lieneekö myös eroottinen,  saas nähdä.

Ennakko-odotuksia ei ole joten pisteetkin menevät luultavasti ihan metsään. Toivottavasti ei jää kesken. 

Ennakkopisteet: 3/5
Linkki: Amazon
Nopeus: x 1.7

Keskivaiheen tunnelmat

Tässä paketissa on ilmeisesti useampi kirja eikä tämä oikeasti ole yli 40 tunnin järkäle. Kirjassa on tarina ja aika roiseja kohtauksia, ei siis sovellu ehkä ihan jokaiselle. Taitaa jäädä loput multakin tässä välissä kuuntelematta. Sinällään tarina on ihan ok, henkilöhahmot kehittyvät oivallisesti ja kerronta on sujuvaa. Lukijakin on ihan mukiinmenevä. 

Jälkipisteet ykkösosalle: 3/5 

p.s. Olihan se ihan helevetin eroottinen - tosin ei välttämättä sovi ihan joka tiukkapivolle.

maanantai 16. marraskuuta 2015

Rhonda Byrne - The secret (Salaisuus)

Noniin, tunnustetaampa heti aluksi yksi pieni oma salaisuus: Minä katson hottiksia. Hottisten viime
viikon jaksossa yksi hottiksista puhui treffeillä partnerinsa kanssa kirjoista ja mainitsivat nimeltä kirjan "Salaisuus". No minä googlaan ja ihmettelen että miten on mahdollista että tätä ei ole äänikirjana? Koska edellinen kirja oli juuri päättymässä ja löysin the Secretin audiblesta, päätin pitkästä aikaa vetäistä tälläisen self-help genren kirjan.

Rhonda aloittaa kirjansa niin valtavalla kasalla tuttuja fraaseja, ylisanoja, myyntipuhetta ja kehuja ettö osasin jo odottaa kovan luokan elämystä. Kirjan esipuheessa on käytetty myös ilahduttava määrä englanninkielistä poliittista puhetta; siis niin että sanotaan paljon mutta yksikään lause tai sana ei kestä tarkempaa tarkastelua. Kerrotaan että mukana on "maailman johtavia tutkijoita", "alansa parhaita puhujia" jne. Minäkin muuten olen "yksi maailman parhaista äänikirjabloggaresta",

Salaisuus kertoo - well - salaisuuden: like attracts like, eli samankaltainen vetää puoleensa toista samankaltaista. Tämä juttu on kuulemma sit ollut tiedossa kaikilla suurmiehillä Platonista lähtien.

Heräsin kuuntelemaan itsestäänselvyyksien jälkeen oikeastaan vasta kun Byrne kertoo NLP-hengessä, että se mitä ajattelet on se mitä tapahtuu. Et voi ajatella käänteisesti, samalla ajattelematta asiaa myös oikeinpäin; aivot kun eivät ymmärrä negaatiota tai sarkasmia.  Jos ajattelet että "en halua olla lihava/köyhä/yksinäinen" niin aivosi tulkitsevat asian samalla ilman ei sanaa: "haluan olla lihava/köyhä/yksinäinen". Salaisuus on ilmeisesti oppia puhumaan itselleen oikein: "Haluan olla hyväkuntoinen/varakas/suosittu". Toteutat sitä mitä ajattelet.


Noh, näitä on tullut kuunneltua niin paljon että en lataa tälle kirjalle kauheasti ennakko-odotuksia tai pisteitä. Byrne toimii itse lukijana, mutta ei onnistu saamaan ihan riittävää innostuneisuutta ja vakuuttavuutta välitettyä kuulijalle asti. Mukana on jos jonkinmoisia himppelispimppelis tohtoria ja suurmiestä. Erittäin ilahduttavasti kirjaan on leikattu tai lainattu yhden kvanttifyysikon kertomus siitä miten kaikki kvanttifysiikassa viittaa siihen että ajattelu vaikuttaa kaikkeen universumissa.

TL;DR: Ajattele oikein sillä ajatukset muokkaavat sitä mitä vedät puoleesi elämääsi.

Ennakkopisteet: 3/5
Nopeus: 1.5x
Lukija: Rhonda Byrne
Linkki: AdLibris



keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Michael J. Fox - Lucky man

Marty McFly - hyvä jätkä. Marty forever! Michael forever! Ihan huikea nuoruusajan idoli!

Luin jostain että paitsi että hän on kovanluokan kasaristara, tällä on kovanluokan kirjoja. Kuuntelin keväälläl jo yhden ja sattumalta valitsin ensimmäiseksi kirjaksi ilmeisesti sen väärän - ei se huono ollut mutta tämä Lucky man on Michaelin omaelämänkerrallinen muistelmateos.

Michael sairastaa parkinsonin tautia ja se tuli ilmi hänen parhaimpina/pahimpina staravuosinaan. Michaelissa ei ole kuitenkaan hitustakaan katkeruutta vaan hänen tarinansa on kaunis ja inspiroiva. Hän kertoo viimeisten vuosiensa olleen hänen parhaitaan eikä hän kaipaa enää elämää jota eli kuumina vuosinaan. Ollappa edes puoliksi yhtä hyvä.

Lukijana Michael itse joten tämä on huikeaa kuunneltavaa joka imaisee mukaansa ihan satasella. Tämäkin tositarina voisi kosketttaa meistä ihan ketä vain.

"Life's great. Sometimes, though, you just have to put up with a little more crap." --Michael J. Fox 



Ennakkopisteet: 4/5
Pituus: 11h 40min
Nopeus: 1.5x
Linkki: Googlebooks

lauantai 7. marraskuuta 2015

Stephen Hawking - A Brief history of time

Tässä on sellanen kirja joka jokaisen pitäisi jossain vaiheessa lukea. Eipähän tartte sitten ihmetellä ja tuntea häpeää että mistä ne metafyysikan tohtorit samassa lounaspöydässä oikein puhuu. Tästä lähtee tie sivistykseen.

Olen lukenut tämän kirjan kahdesti ja nyt päätin vielä kerrata tämän ääniversiona. Luin tän ekakerran aikalailla pian ensimmäisen ilmestymisensä jälkeen ja nyt muutamia vuosia sitten sain tämän uudistetun painoksen syntymäpäivälahjaksi. Kestää kuitenkin aikaa hyvin, nää jutut ei hetkessä muutu. Ajankohtaisemmaksihan tämä tietty muuttui kun tästä kaverista tehtiin elokuva ja hän muuttui superstaraksi isommissakin piireissä. Mm. jalkapallomutsien ja jääkiekkoisien porukoissa.

Jos et tiedä miksi tämän lukijana ei ole itse Stephen, niin googlappa ennenkuin jatkat hottisten katsomista. Silti hyvä kirja.

Pituus: 8h 32min
Nopeus: 1.5x
Pisteet: omaa luokkaansa, pakko kuunnella - yleispisteytys 4/5







torstai 5. marraskuuta 2015

Dominic Green - Three empires of the nile

... "The victorian Jihad, 1869-1899"

Ai voiko jonkun kirjan otsikko olla niin hyvä että se on vaan pakko laittaa kuuntelulistalle? Voi, tää
oli sellainen. 

Kirja kertoo 1800 luvun lopun meiningeistä Turkin ja Egyptin [Niilin] huudeilla - meno on ollut tietyllä tavalla samanlaista sekoilua kuin se on nytkin samoilla mestoilla Syyriassa, Irakissa ja Iranissa. Shariaa huudeltiin ja yritettiin saada aikaan inhimillisesta hinnasta välittämättä. Toisella puolella Suezin kanava, talous, oma uskonto, toisella yksittäiset suur(seko)miehet ja uskonnollinen fanaattisuus. Iso-Britannian imperialismi ja Viktoriaaninen aika henki valkoisen miehen vuosisataa. Se kertoi turhasta ylemmyyden tunnosta; valkoisen miehen kristinusko vs. Islam, historia ja perinteiset tavat.

No soppahan siitä syntyy, mutta mielenkiintoinen ja raaka soppa. Sopii mulle. Mukana on kuvauksia esimerkiksi haaremielämästä, taistelujen hirmuteoista ja orjuudesta. Sudan esimerkiksi kirjan mukaan oli egyptiläisten lähes täysin hallinnoima valtio josta haettiin orjia säännöllisesti. 


Lukija: Stephen Hoye
PItuus: 13h 45min
Nopeus: 1.7x
Ennakkopisteet: 3/5







tiistai 3. marraskuuta 2015

Tommy Tabermann - Tähtiä kämmenellä

No voihan kevättömän kevät. Olen pitkään jo miettinyt että pitäisi alkaa itse kirjoittamaan runoja ja
sitä varten tarvitsee tietysti joskus elämänsä aikana lukea edes yksi runoja* ilman pakottamista.

Kävin kirjastosta ja sieltä tarttui mukaan pari suomalaisen kansallisrillipään teos Tähtiä kämmenellä. En ole oikein tykännyt Tabermannista aiemmin (media)persoonana mutta nyt tämän kuunneltuani voin melkein sanoa pitäväni hänestä. Ei huono. Meillä voisi olla yhteinen runoteos joskus. Ainakin mielenkiinnon aiheet ovat samoja. Viinaa, naisia, rakkautta ja seksiä. Hyvä combo. Always.

Teos on lyhyt, vain parikymmentä minuuttia ja useasti joutui kelaamaan takaisin että saa parhaista langanpäästä kunnolla kiiinni. Yhden runon lähetin vaimollekin aamulla - toimii!

Lukijana on Tabermann itse joten tässä on oikeat painotukset kohdallaan. Kiitos Tomppa!

Arvosana: 4/5
Lukija: Tommi Tabermann
Nopeus: En muista, ehkä 1x
Pituus: 24min


* No tietysti olen lukenut aiemminkin _runon_ tai kaksi, mutta runoJA.

sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Peter Thiel - Zero to one

Suomessakin vouhotetaan nyt kovaa tahtia näistä startupeista ja miten ne pelastaa tämän maan talouden. Kun Paypalin perustaja Peter Thiel puhuu niin kannattaa varmaan kuunnella.
Tämän kirjan kirjoittajalla on kokemusta siitä miten menestyvä starup perustetaan ja tietää mitä se vaatii. 

Kirjan nimi tulee siitä että kun tehdään jotain mullistavaa niin se on aina alansa ensimmäinen. Bisneksessä jokainen tilanne tapahtuu vain kerran. Seuraava Bill Gates ei koodaa toista windows käyttöjärjestelmää, sueraava Zuckerberg ei keksi facebookkia, Larry Page ei kehitä hakukonetta jne. Kaikki ovat oman alansa ensimmäisiä ja loivat kokonaan uuden genren. Siitä on menestystarinat tehty. Suosittelen kirjaa innovaatioista ja ditalisaatiosta kiinnostuneille.

"What valuable company is nobody building?"


Lukija: Blake Masters
Pituus: ~4h
Nopeus: 1.5x
Arvosana: 5+/5 - uudelleen kuunteluun