lauantai 24. lokakuuta 2015

Paula Hawkins - Nainen junassa

Tässäpä oli sellainen kirja että taas kerran lykästi! Tämä oli tällä viikolla Elisakirjan
kirjamessutarjouksessa ja olin tämän jo aiemmin "hankkinut" englanninkielisenä muistaakseni lataustoplistalla olemisen takia.

Kansitekstin mainoskerronnan mukaan tämä on niin ennalta-arvaamaton ja hyvä että ei voi jättää oikein käsistä.  Toivottavasti, jokatapauksessa nyt se kuitenkin ui ensin androidiini ja alkaa valua pikkuhiljaa kohti kuuntelussa -blogimiehen aivoja. 3.90€ arvoinen nautinto tämä on varmasti.

Kerronta on aika tyypillinen modernin brittiläinen ja minämuotoinen. Protagonistista saa kiinni, kirja tuntuu ja maistuu.  Tää on varmasti sellainen kirja että tästä jää hyviä lukupaikkamuistoja. Lukija on vanha konkari Leena Pöysti. Luku on sujuvaa ja ääni selkeä. Osaisimpa minäkin.

Ennakkopisteet 4/5
Lukija: Leena Pöysti
Pituus: 11h 36m
Nopeus: 1.5x
Linkki: Nainen Junassa

torstai 22. lokakuuta 2015

Jari Tervo - Pyrstötähti

Elisakirjan kirjamessuhintaan ostetuista äänikirjoista (3.90€ kpl) ensimmäisenä kuunteluun lähti
kotimaista huumoria Jari Tervolta.

Pyrstötähti on täynnä pikkuhyviä juttuja jotka Tervo on jaksanut kasata kirjamuotoon. Veikkaan että Tervo on oikeassa elämässään hauska tyyppi ja erona siihen tavalliseen hyvään tyyppiin on se että tällä jätkällä on kirjoittamisesta kokemusta ja perselihaksia istua näppiksen edessä. Tämä ilmeisesti on jollain tapaa "omaelämänkerrallinen" tai ainakin muistelmallinen. Ehkä Tervo suomalaistyypilliseen tapaan ei uskalla kertoa omia, arkoja asioitaan kuin huumorin kautta? Kaikenkaikkiaan hyvä kirja.

Mikähän helvetin idea on ottaa lukijoiksi jotain putoustähtiä? Onko tarkoitus tehdä äänikirjoista jotenkin helpommin lähestyttäviä kun niissä on jo ennestään tuttu hahmo? Sinälläänhän tämä Aku Hirviniemi on ihan hyvä valinta ja saa kirjan kuulostamaan vieläkin hauskemmalta. Lukutekniikka on kuitenkin vielä harjaantumattomampi kuin vaikkapa Ketosella. Vinkki WSOY:lle: laittakaa se Hirviniemen hauskempi ja kauniimpi kumppani lukemaan näitä.


Ennakkopisteet: 4/5
Julkaisuvuosi: 2015
Nopeus: 1.5x
Lukija: Aku Hirviniemi
Linkki: Elisakirja

maanantai 19. lokakuuta 2015

Rebecca Musser - The witness wore red

Lähes ateistina mutta tietyllä tavalla höpötyksiin uskovana on mielenkiintoista tutustua siihen miten
ja miksi uskonnot kiehtovat ihmisiä. Polygamia kiinnosti tietysti nuorena ja nyt siihen pääsee tutustumaan kirjan kautta.

Rebecca Musser on FLDS:stä (myöhempien aikojen pyhien kirkko tjsp. mormonit) selvinnyt sisarvaimo joka myös kasvoi sekopäisessä moniavioisessa ja vaikeasti häiriintyneessä perheessä. Kirjassa tyttö kertoo tarinansa ja se on kyllä todella vaikuttavaa kuunneltavaa. Lukijana kirjailija itse - tämä on aina paras mahdollinen lukija ja välittää kirjailijan tunteet mahdollisimman autenttisesti.

Ennakkopisteet: 4/5
Pituus 14h 5min
Nopeus: 1.5x
Lukija: Rebecca Musser

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Siri Kolu - Me rosvolat

Lasten kanssa matkailtiin syyslomalla eteläsuomeen ja reipas neljän tunnin yhdensuuntainen
ajomatka edellytti toimenpiteitä. Olin ostanut rosvolat tarjouksesta, johon se oli ilmeisesti elokuvan jälkimainingeissa joutunut,  jo paljon aiemmin ja nyt tuli hyvä tilaisuus kuunnella kirja.

Elokuva noudattelee kirjaa niin tarkasti että ainakin minusta juoni oli ärsyttävän helposti arvattavissa ja elokuvan hahmot piirtyivät alitajunnassa kirjan hahmojen sijaan vahvoina. Kirja on selkeästi lasten tai nuorten teos eikä siinä mielessä ehkä kovin hyvässä seurassa täällä tietokirjojen ja aikuisproosan seassa. Ilmeisesti kuitenkin kohtuullisen hyvä teos sarjassaan ja varmasti nykylastenkirjojen menestyjä.

Kirjassa tyttö ryöstetään ja joutuu mukaan sympaattisten maantierosvojen kesäseikkailuun. Tyttö löytää hengenheimolaisen Helestä ja porukalla vielä voitetaan (ainakin melkein) rosvojen vuosittaiset kilpailut. Hyväntuulista kerrontaa ja kaikenkaikkiaan ok kirja.

Lukijana Björkman onnistuu vähintään kohtalaisesti. Hahmot tuntuvat eläväisiltä ja tahti on hyvä. Teki mieli tietysti laittaa nopeammalle mutta en voinut kun oli muita kuuntelijoita.


Arvosana: 3/5
Pituus: 5h 4min
Nopeus: 1(!!!!) x
Lukija: Hannu-Pekka Björkman

tiistai 13. lokakuuta 2015

Katja Kettu - Yöperhonen

Tutustuin näihin Ketun teoksiin katsomalla joku aika sitten Kätilön teatterissa. Elokuva oli kyllä ihan
ok mutta joitain häiritseviä kohtia siinä oli jotka eivät tietysti ole kirjailijan vikoja: Kun Krista Kososelsta (päähenkilöä esittänyt näyttelijä) lähti hiukset niin se näytti pojalta. Toki kauniilta pojalta mutta pojalta nevertheless. En käsittänyt sitä hyökkäystä saksalaisten kolonnaa vastaan, kun näytti siltä että niillä hyökkääjillä oli saksalaiset konekiväärit (kai nyt kaikki tuntee miltä MG42 näyttää?). Sitten ihan lopussa se mies (toinen päähenkilö) karkaa venäläisten leiriltä  yllään venäläisen vartijan asu - hetki eteenpäin ja tuon asun päällä on saksalaisen "viitta" saksalaisin hihamerkein. Whaaaat? No ehkä olin väärässä - kirja varmasti on ollut hyvä. Ei kai siitä muuten elokuvaa olisi tehty.

Tässä kirjassa on samoja elementtejä, lappi, neuvostoliitto, tyttö, raskaus. Olen vasta alussa mutta rakastan jo nyt teoksen kuvauksia. Kieli on kaunista ja rikasta, kuvaukset tarkkoja ja brutaalin rehellisiä. Lukijana toimii Krista Kosonen joka, huolimatta siitä että näytti hieman pojalta, on ihan vitun kova lukija. Haluaisin että Krista Kosonen lukisi minulle iltasadun joka ilta. Aivan uskomaton ja nousee alun perusteella ehdottomasti lukijoiden kärkikaartiin. Tuottajat: Maksakaa sille riittävästi että jatkaa lukemista. Ja Krista, plz?

Teininä väärän puolen paksuksipistämä lappalaistyttö pakenee neuvostoliittoon - kyllä tästä seikkailu syntyy.

Pituus: 12h 32min
Lukija: Krista Kosonen <3
Nopeus: 1.5x
Ennakkopisteet: 3 tai 4 / 5 (Kristasta plussaa joten laitetaan 4)



p.s. Näytät sinä Krista kyllä ihan helevetin hyvälle ja olet todella lahjakas. Se putous oli ihan paska ohjelma, mutta se ei ole sinun vikasi. Lyhythiuksisena näytät kuitenkin vähän kauniille sängettömälle pojalle. Toivottavasti ei mene herneet nenään, tää on vähä tällänen savolainen kehu jonka jälkeen jokaista osapuolta itkettää.


Jälkitunnelmia

Huhhuh, täytyy sanoa että tässä on yllättävän paljon naisseksuaalisuutta ja rivojakin kohtauksia. Melkolailla menee posket punaisena ja uusia ideoita juonien päivät. Suosittelen.



sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Amy Poehler - Yes please

Oijjoi, mikä onkaan parempaa kuin hauska nainen? Toinen hauska nainen! Kuuntelin joku aika Tina Fey:n opuksen sitten Bossypants ja rakastuin välittömästi. Amy Poehler on näköjään samaa kauraa - todella hauskoja naisia on harvassa mutta tässäpä nämä pari suosikkiani tuleekin samassa blogikirjoituksessa esiteltyä.

Tämä kirja on Amy Pohlerin löyhästi oma elämänkerrallinen nippu hauskoja novelleja. Kirjan lukee itse Amy mutta mukana on muutamia hauskoja lisähahmoja. Amy on koomikko joka on tehnyt ilmeisesti monta hyvää tv-ohjelmaa. Ilmeisesti, luulisin. Saturday night liveä olen katsonut mutta tarkistan - eli pitää katsoa pari.

<3
Poikkeuksellisesti olen kuunnelllut tämän lähes kokonaan ennen tämän kirjoittamista joten annan suoraan lopulliset pisteet.

Pisteet: 3/5 (oli kuitenkin hauska)
Pituus: 7h 36min
Nopeus: 1.4x
Lukija: Amy Poehler (imdb linkki)

p.s. Olihan se tämä Amy myös Tervetuloa Ruotsiin! -ohjelmassa. Suosittelen sitäkin.

Jälkikirjoitustunnelmat

Ihan jees. Tää Poehler ja veljensä Greg Poehler ovat muuten sen Tervetuloa ruotsiin! sarjan tekijät ja kirjoittajat. Ilmankos. Harmillisesti tosin se sarja on nyt päätetty lopetta, ei uponnut jenkkeihin. Ymmärrettävästi.





torstai 8. lokakuuta 2015

Kevin Ashton - How to fly a horse

Raskaiden kirjojen jälkeen sitä kaipaa jotain kevyempää ja koska edellinen kirja loppui kesken matkan jouduin valitsemaan jotain keskinkertaisten kirjojen keskeltä. Tämän kirjan otsikko oli sopivan neutraali ja olin unohtanut mistä se kertoo.

Tehokkuus! Tehokkuus! Tehokkuus! Tuotanto! Tuotanto! Tuotanto! Luovuus, kauan eläköön luovuus! Tämä kirja kertoo luomisesta ja keksinnöistä. Tämä kirja pitää jokaisen luovan tai luovaksi aikovan kuunnella. Kenestä tahansa voi tulla luova.

"Kun olen hyvällä tuulella ja voin hyvin, tai kun matkustan tai olen kävelyllä hyvän illallisen jälkeen, tai keskellä yötä kun en saa unta, ajatukset tulvivat mieleeni niin kevyesti kuin voi vain kuvitella. Mistä ja miten ne tulevat? En tiedä ja minulla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Ne jotka minua miellyttävät, säilytän ja hyräilen niitä itsekseni; ainakin niin minun on kerrottu tekevän. Kun olen saanut teeman, toinen melodia tulee ja linkittää itsensä ensimmäiseen suhteessa juuri oikein kokonaisuuden kannalta: vastakohdat ja jokainen instrumentti, ja kaikki nämä melodiset osat lopultakin muodostavat kokonaisen työn." - Mozart

Aika vaikuttava, inspiroiva lainaus ja näinhän se menee, vai mitä?! Paitsi että ei mene; koko Mozartin sanomaksi väitetty lainaus on väärennös ja yksinkertaisesti paskaa.

Tämä kirja kertoo siitä mitä luovuus on ja miten keksinnöt todellisuudessa tehdään. Ne eivät synny heureka -hetkinä tai itsestään. Jokaisen takana on kovaa työtä.

Pituus: 10h 52min
Nopeus: 1.6x
Lukija: Kirjailija itse (Kevin Ashton)
Ennakkopisteet: 4/5
Linkki: http://www.amazon.com/How-Fly-Horse-Invention-Discovery/dp/0385538596

Jälkilöylyt

Tämä kirjahan olikin ihan helevetin hyvä ja paljon parempi kuin osasin kuvitellakaan. Menee ehdottomasti uudelleen kuunneltavien listalle! 
Tämä ei ollut pelkästään tutkiva kirja, tämä oli innostava kirja joka kannustaa luomaan. Suosittelen kaikille - kiinnostuksen kohteista riippumatta. 

5+/5

perjantai 2. lokakuuta 2015

Kirjamessut ja äänikirjatarjoukset

Elisakirjassa on jotain pieniä tarjouksia kun on jotkut kirjamessut taas jossain ja joku kirjailijakin on jaksanut mennä paikalle. Ostin itse Katja Ketun Yöperhosen, käytiin katsomassa Kätilö ja olin kohtuullisen vakuuttunut tarinasta.

Ei muutaku shoppailemaan!

https://kirja.elisa.fi/aanikirja